Archive for the ‘Persteksten’ Category
Op zondag 14 oktober 2018 wordt in Sint-Truiden voor het eerst elektronisch gestemd. Het is dan ook heel belangrijk dat onze inwoners hierover goed worden geïnformeerd en dat alle inwoners op voorhand op een praktische wijze kennis kunnen maken hoe ze hun stem elektronisch zullen moeten uitbrengen.
Als we de collegenota van vrijdag 27 april 2018 doornemen, zouden we kunnen constateren dat er alleen in het centrum elektronisch wordt gestemd. Zo wordt er een demostand met testcomputer voorzien in het stadskantoor en bibliotheek. Daarnaast zal er gewerkt worden met een mobiele demostand tijdens drie zaterdagen op de zaterdagmarkt en op de fruit -en cultuurmarkt en tijdens het vrijwilligersfeest.
Allemaal activiteiten die plaats vinden in het centrum.
Voor ons is dat een goede keuze voor de inwoners van het centrum, maar er wordt niets voorzien om met deze demostand ook naar de inwoners uit de diverse deelgemeenten en wijken te bereiken. Bovendien zijn er geen specifieke acties voorzien naar bepaalde bevolkingscategorieën toe, zoals bejaarden en/of personen, die niet of minder goed met een computer om kunnen.
Er wordt enkel een schrijven gericht naar de diverse seniorenverenigingen.
Op hun vraag wordt er dan een informatiemoment georganiseerd.
Wij vrezen dat op die manier heel wat inwoners en vooral senioren uit de randgemeenten en wijken onvoldoende of niet dezelfde kansen krijgen als inwoners uit het centrum, waardoor ze op zondag 14 oktober 2018 wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan.
De sp.a fractie vraagt daarom deze beslissing te herzien en elke Truienaar op dezelfde manier te behandelen.
Dit kan alleen door ook een demostand in ALLE randgemeenten te voorzien. Of waarom bijvoorbeeld niet gedurende een bepaald periode een bus inschakelen, die de deelgemeenten en wijken aandoet.
De Weekkrant vraagt bij elke editie aan lokale politici wat hun droom zou zijn als zij geen rekening moesten houden met partijstandpunten, coalities, financiën,…
Bovenaan vindt u “mijn wens” terug.
De sp.a fractie heeft gisteren 19 februari 2018 het dossier voor het bouwen van 49 sociale huur- en koopwooneenheden langs de Dellingweide op de gemeenteraad goedgekeurd.
Omwille van mogelijke belangenvermenging moesten maar liefst 4 leden van de meerderheid de raadszaal verlaten bij de behandeling van dit agendapunt. Ook de N-VA-fractie verliet de raadszaal.
Als sp.a fractie hebben wij de meerderheid ‘gedepanneerd, ’ niet alleen omdat het bouwen van sociale koop- en huurwoningen heel belangrijk is voor veel inwoners maar ook omdat het nieuwe ontwerp een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van het vorige dossier. De hoogte werd gereduceerd en de inplanting werd aangepast zodat de privacy gegarandeerd blijft.
De huidige CD&V en Open VLD- meerderheid heeft in hun beleidsprogramma 2013 – 2018 de stop van het bouwen van sociale woningen aangekondigd wanneer de 9 % wordt bereikt.
Deze 9 % lijkt nu bereikt maar volgens sp.a fractieleider Filip Moers moet dat gerelativeerd worden. Die 9 % is gebaseerd op het 16.548 particuliere gezinnen die onze stad telde op 1 januari 2008. Dat is 10 jaar geleden (!) waardoor die 9 % al lang achterhaald is. Op dit ogenblik telt Sint-Truiden 19.747 gezinnen wat concreet betekent dat Sint-Truiden nog zeker recht zou hebben op 100 bijkomende sociale woningen.
Bouwstop zou onverantwoord zijn
Op dit ogenblijk is de wachttijd van 5 jaar geen uitzondering. (gemiddeld in Vlaanderen is 3 jaar)
Op de gemeenteraad van 29 november 2017 trok een burger van de kansarmenvereniging ‘Onder Ons’ opnieuw aan de alarmbel. Na het inzamelen van meer dan 400 handtekeningen werd iedereen via een agendapunt nog eens op de schrijnende toestand gewezen van daklozen en de enorm lange wachtlijsten voor een sociale woning in onze stad.
Het is duidelijk dat wat er tot op heden is gedaan niet voldoende is. Er moeten bijkomende initiatieven worden genomen en de wachtlijsten moeten korter. Om aan dit laatste tegemoet te komen heb ik 2 voorstellen gedaan:
Ofwel wordt aan de bevoegde minister gevraagd om de cijfers te actualiseren, ofwel wordt er tussen de stad en de Vlaamse overheid een convenant afgesloten.
Deze convenant biedt aan de bouwmaatschappij Nieuw Sint-Truiden zekerheid dat bij de bouw van bijkomende sociale woningen ondanks de bereikte ‘9 %’ de subsidies behouden blijven.
Als dit niet gebeurt zal dit verregaande gevolgen hebben voor die gezinnen die financieel niet bij machte zijn om op de privé huurmarkt een woning te verkrijgen, laat staan een kans hiertoe te krijgen.
Met een bouwstop zal een vacuüm van ettelijke jaren gecreëerd worden. Als de bouwmaatschappij Nieuw Sint-Truiden geen zekerheid krijgt tot verder ontwikkelen, valt de prospectie stil, worden geen gronden aangekocht en worden geen dossiers ingediend.
Van nu tot er opnieuw groen licht komt, zullen jaren verstrijken vooraleer nieuwe dossiers de administratieve molen hebben doorzwommen en er nieuwe sociale woningen instap klaar zullen zijn.
Wij zijn ervan overtuigd dat meer sociale woningen de druk op de privé-huurmarkt verhoogt met betere woningen als resultaat. Bij een bouwstop zal die druk afnemen en zal het risico op minder goed uitgeruste woningen toenemen.
Terwijl gezinnen niet naar een sociale woning kunnen, moeten ze zich beredderen op de privéhuurmarkt. Daar kunnen ze steeds vaker de hoge huurkosten niet meer betalen, komen in de armoede terecht en op straat te staan. Dit wilt toch niemand op zijn geweten hebben hoop ik.
Op de laatste gemeenteraad heb ik een oproep gedaan aan de meerderheid om ook met Sint-Truiden toe te treden tot de Statiegeldalliantie. Dat is een organisatie die druk uitoefent op de overheden om statiegeld in te voeren. Al meer dan 100 lokale overheden, organisaties en bedrijven zijn al toegetreden.
Volgens OVAM zou bij het invoeren van statiegeld het zwerfvuil verminderen met 40 %. Uit een studie van Test Aankoop blijkt dat 9 op 10 Vlamingen bereid zou zijn om lege petflessen en blikjes in te ruilen tegen statiegeld.
Hopelijk gaat de stad Sint-Truiden in op het sp.a voorstel want ook in Sint-Truiden is de toename van zwerfvuil en sluikstorten zienderogen toegenomen.
Spookrijdende luxe-auto’s in wagenpark Sint-Truiden
Geen spoor van contract voor dure leasingwagens topambtenaren
De stad Sint-Truiden least al enkele maanden dure directiewagens voor enkele topambtenaren. Informatie over de kostprijs of over het hoe en waarom van deze beslissing was niet terug te vinden en werd, zelfs na herhaaldelijk aandringen van sp.a fractieleider Moers, niet meegedeeld. Nochtans is dit een wettelijke verplichting. Sp.a dringt aan op volledige transparantie en dient een klacht in bij de gouverneur.
In maart 2015 besliste de gemeenteraad om over te gaan tot het leasen van milieuvriendelijke wagens. Bij de gunning werd er gekozen voor twee hybride Peugeots, 6 kleine elektrische Renaults en een aantal bestelwagens. Het deed dan ook wenkbrauwen fronsen toen bleek dat ook een BMW 5 Berline 530e, een Mercedes Break C 350e en een Volvo V60 T3 sinds vorig jaar (de Volvo al sinds 2016) op de parking aan het stadskantoor te bewonderen waren. Deze wagens werden noch in de offerte, noch in de toewijzing vermeld, maar betekenen een aanzienlijke meerkost. Filip Moers en Gert Stas (sp.a) zochten tevergeefs naar een beslissing van het schepencollege en vroegen om meer informatie. Mails op 24 november en 12 december 2017 en openlijke vragen op de gemeenteraden van 18 en 26 december 2017 bleven onbeantwoord. Pas toen ook de pers lucht kreeg van deze malversaties werd op het schepencollege van 19/1 een document vrijgegeven waaruit besloten kon worden dat bovenstaande wagens inderdaad tot het wagenpark van de stad behoorden. Informatie over kostprijs, looptijd, opties, … bleef nog steeds uit. Wel bleek dat de wagens privé gebruikt mochten worden door de financieel beheerder, de stadssecretaris en de manager ruimtelijke ordening. Voor de ambtenaren in deze functies betekent dit een extraatje van minstens 1220 euro per maand (de leaseprijs van de goedkopere hybride Peugots). Sp.a blijft met een aantal pertinente vragen zitten.
Wie heeft de beslissing genomen tot het leasen van deze wagens? Loopt het stadsbestuur niet het gevaar het verwijt te krijgen deze ambtenaren op cruciale posten te willen beïnvloeden met dure cadeaus? Gaan andere ambtenaren zich niet benadeeld voelen? Is dit geen schending van de afgesproken arbeidsvoorwaarden? Wat is de eigenlijke meerkost van deze wagens? Waren de schepenen op de hoogte van deze manier van werken? Hoe kan een oppositie nog zijn controlerende functie uitoefenen als na de gemeenteraad zelfs het schepencollege in het ongewisse wordt gelaten?
De stad verdedigt zich op 19/1 met te stellen dat het contract met de leasingmaatschappij “tegen prijslijst” is. Wat zoveel betekent dat zij tegen dezelfde voorwaarden auto’s mogen bijleasen bij de firma. Nochtans is daarvan vóór 19/1 in geen enkel ander document sprake en daarenboven ontslaat dit het stadsbestuur of de administratie niet van de verplichting om deze nieuwe keuzes aan het (transparantere) schepencollege voor te leggen en goed te keuren. Als de meerkost boven de 85,000 euro uitstijgt (niet onmogelijk gezien het type wagens) moet zelfs de gemeenteraad goedkeuring geven. Filip Moers vraagt zich dan ook af of deze redenering zal stand houden bij de gouverneur.
Gert Stas.
Een veilige thuiskomst voor onze jongeren na avondje stappen met taxicheques
De bedoeling is om onze jongeren de kans te geven om in het weekend, op feestdagen en tijdens vakantiedagen tussen 20 uur en 6 uur in de morgen op een veilige en betaalbare manier terug thuis te komen. Enerzijds voorzien we een tussenkomst van de stad en anderzijds proberen we via overleg met de Truiense taxibedrijven om tegen een goedkoper tarief onze jongeren in die periode op het grondgebied van Sint-Truiden te vervoeren. Als startmoment stellen we de komende eindejaarsperiode voor.
Wij doen een vrijblijvend voorstel zoals er reeds met taxicheques voor jongeren wordt omgegaan in andere steden.
Voorwaarden:
-Je bent gedomicilieerd in Sint-Truiden;
-Je bent tussen 16 en 25 jaar;
-de taxicheques worden alleen gebruikt bij deelnemende taxibedrijven;
-de taxicheques kunnen enkel gebruikt worden in het weekend, op feestdagen en in vakanties tussen 20 uur en 6 uur
-de taxicheques kunnen afgehaald worden in het Administratief Centrum en de Jeugddienst;
Elke jongere kan per kalenderjaar één pakket van 5 cheques met een waarde van 50 € aankopen voor een bedrag van 10 €
Nogmaals onze betrachting is dat jongeren zich op een betaalbare en veilige manier kunnen verplaatsen en deze voorwaarden zijn suggestief.
Wij vragen de principiële goedkeuring van de raad en geven de opdracht aan de bevoegde diensten om het project voor de taxicheques voor jongeren concreet uit te voeren.
Een aantal jonge gezinnen in Brustem vraagt terecht dat ook in hun buurt kinderen veilig en gezond zouden kunnen spelen.
Hoewel eertijds op vraag van de lokale chiro er al gezorgd was voor enkele toestellen voor balsporten bleef het aanbod voor kleinere kinderen uit. Naast het uitblijven van de vraag was ook de locatie een belangrijke factor.
Nu Sint-Truiden gronden rond de burchtsite heeft aangekocht voor een toeristische opwaardering gelooft sp.a ocmw-raadslid Nadine Loix dat hier voor jonge gezinnen in Brustem eventueel een opportuniteit ligt: “Maak van de toeristische site ook een plaats met speeltuigen voor de allerjongsten en zowel bezoeker als inwoner zullen tevreden zijn”.
Sp.a fractieleider Filip Moers kreeg dan ook op de gemeenteraad van 25/9 het akkoord van de voltallige gemeenteraad: een speelpleintje voor kleinere kinderen zal een feit worden. Sp.a dankt de constructieve houding van ieder, in het bijzonder schepen Vautmans.
Samen maken we zo Brustem weer wat kindvriendelijker.