Archive for maart, 2012

Samenstroom!

Ook dit jaar starten we met de actie  “Samenstroom” waarbij inwoners zich kunnen inschrijven tot 20 mei voor de groepsaankoop van gas en/of elektriciteit.

Op maandag 21 mei zullen alle energieleveranciers tegen elkaar optreden om de laagst mogelijke prijs aan te bieden.

Na deze datum krijgen alle geïnteresseerden een persoonlijke offerte per email of post toegestuurd, geheel vrijblijvend en met de nodige tijd om de bedongen prijs te vergelijken met hun huidige of andere leveranciers. Tot op 1 juli kan men beslissen of men van energieleverancier wil overstappen. In tegenstelling tot vorig jaar kunnen nu ook kleine en middelgrote bedrijven (KMO) overstappen.

Voor verdere informatie kunt u terecht bij de volgende contactpersonen:

– Marleen Thijs: 0478/541301 of marleenthijs[at]telenet.be

– Filip Moers: 0498/939005 of filip.moers[at]telenet.be

-

De oorspronkelijke bedoeling was om elk jaar zoveel bomen aan te planten als er geboortes waren in het voorbije jaar, maar hiervoor is er veel grond nodig die in deze vruchtbare streek kostbaar en dus moeilijk te vinden is.

“Daarom worden jaarlijks de borelingen in Sint-Truiden gevierd met het symbolisch planten van één boom in het klein stadspark.

Deze boom symboliseert de verbondenheid van deze kinderen met onze stad” aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Dit jaar wordt als geboorteboom voor de kinderen geboren in 2011 de prunus serrulata ‘Kiku-shidare-zakura’, in onze taal een treurkers, gekozen” laat schepen van openbaar groen Filip Moers weten.

In 2011 werden er 377 geboortes geteld in Sint-Truiden.

Samen met deze geboorteboom ondersteunt het stadsbestuur al elf jaar een herbebossingproject in een land in het Zuiden.

Sint-Truiden sloot eind 2002 een zusterband met Nueva Guinea in Nicaragua.

In dit kader wordt het duurzaam herbebossingproject ‘La Esperanzita’ – dat vorig jaar door burgemeester Ludwig Vandenhove persoonlijk werd bezocht – ondersteund.

Volgens burgemeester Ludwig Vandenhove werden zo al duizenden bomen, die uitgroeien tot woudreuzen, aangeplant en onderhouden.

Voor de fotoreportage klik hier.

Klik op de cartoon voor groter formaat

Grofvuilophaling

“Vandaag 19 maart is de huis-aan-huis ophaling van grof vuil gestart in Zepperen. Gedurende 14 dagen zullen we een aantal afvalfracties zoals grofvuil (oud meubilair, een kinderwagen, een matras, vloerkleden) elektrische toestellen, enz. gratis huis-aan-huis inzamelen.

Er wordt geen afbraakmateriaal aanvaard zoals puin, deuren, ramen, … .

De elektrische toestellen worden apart ingezameld zodat ze ook selectief kunnen afgevoerd worden.

Er mag maximum 1 m³ buitengeplaatst worden” aldus schepen van milieu Filip Moers.

De dag van de ophaling kan tussen 09.00 uur en 15.30 uur ook het klein gevaarlijk afval (KGA) aangebracht worden op het centrale inzamelpunt.

De ophalingen van het grofvuil zijn gegroepeerd per regio.

De juiste data werden reeds vermeld in het stedelijk informatieblad van Sint-Truiden en zijn ook te raadplegen op de website van de stad.

Hieronder even een overzicht van de verschillende ophaaldata.

Maandag 19 maart 2012 –  ophaalronde Zepperen, inzameling KGA: ter hoogte van het oud gemeentehuis in Zepperen.

Dinsdag 20 maart 2012 – ophaalronde Ordingen-Brustem, inzameling KGA ter hoogte van Brustem-Dorp (pleintje ter hoogte van Loix).

Woensdag 21 maart 2012 – ophaalronde Groot-Gelmen, Engelmanshoven, Gelinden, inzameling KGA ter hoogte van het Dorpsplein, tegenover de basisschool in Gelinden-Dorp.

Donderdag 22 maart 2012 – ophaalronde Aalst-Kerkom-Bevingen, inzameling KGA ter hoogte van de elektriciteitscabine van Kerkom-Dorp.
Vrijdag 23 maart 2012 – ophaalronde Wilderen-Duras-Runkelen-Metsteren-Gorsem, inzameling KGA ter hoogte van de kerk, Runkelen-Dorp.

Maandag 26 maart 2012 – ophaalronde Velm-Halmaal, inzameling KGA ter hoogte van het Gemeenteplein Velm.

Dinsdag 27 maart 2012 – ophaalronde Terbiest-Melveren-Kortenbos, inzameling KGA aan de kerk te Melveren

Woensdag 28 maart 2012 – ophaalronde Sint-Pieter-Fruitwijk-Schurhoven, inzameling KGA op het parkeerterrein van het zwembad, Olympialaan of op het containerpark vanaf 12.30 uur.

Donderdag 29 maart 2012 – ophaalronde Nieuw Sint-Truiden, inzameling KGA ter hoogte van de sporthal Nieuw Sint-Truiden.

Vrijdag 30 maart 2012 –  ophaalronde centrum, inzameling KGA op het parkeerterrein van de veemarkt.

Op 21 april start het Jongerenpartnership. Aan deze actie participeren  een 25 tal jongeren die tegen vergoeding  op zwerfvuilgevoelige plekken gedurende 6 maanden wekelijks het zwerfvuil opruimen.

Bij de zwerfvuilactie, die plaats vond op 8 en 9 maart,  werd maar liefst 3,5 ton zwerfvuil geruimd door scholen, jeugdbewegingen, jagersverenigingen en buurtcomités.

“Met deze initiatieven hopen we onze buurten en wijken een nog properder imago te geven waarbij de  stad niet kijkt op een inspanning en het verenigingsleven en de jeugd actief betrokken wordt” aldus schepen Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove.

Samen tegen zwerfvuil!

In het weekend van 9 en 10 maart hebben maar liefst 15 organisaties , waaronder scholen, jagersverenigingen,jeugdverenigingen, buurtcomités enz… deelgenomen aan de grote zwerfvuilactie die de stad heeft georganiseerd in samenwerking met Limburg.Net.

Dit jaar werd ook een speciale oproep gedaan aan de buurcomités. Het buurtcomité van Metsteren, Gorsem en d’Oye te Zepperen reageerden positief. Als schepen van milieu ben ik op diverse plaatsen een kijkje gaan nemen en werden ook enkele foto’s gemaakt en of doorgestuurd. Ook bij de leerlingen van de diverse deelnemende scholen heb ik even halt gehouden en ook hier zowel de leerlingen als de directies bedankt voor hun inspanningen. Per opgekuiste km wordt een vergoeding uitgekeerd door Limburg.Net van 15 euro.

Voor de fotoreportage klik hier.

Filip Moers

Schepen van leefmilieu