Archive for oktober, 2015

Limburg.net

Limburg.net

 

Waarom kan Sint-Truiden niet doen voor haar inwoners wat 2/3de van de Limburgse gemeenten wél kan doen?”

Op de gemeenteraad van oktober stelde het gemeentebestuur een rooskleurige jaarrekening voor. De positieve cijfers kwamen er onder andere door de kosten van de huisvuilophaling volledig aan te rekenen aan de Truienaar én tegelijkertijd de dienstenbelasting niet af te schaffen. Sp.a stelde dan ook voor om –net als in de meeste Limburgse gemeenten- een gedeelte van de winst terug aan de inwoners te bezorgen en tussen te komen in de afvalfactuur. Zonder succes.

Gert Stas & Filip Moers

“Uit de jaarrekening bleek een bonus van 2,1 miljoen euro. Met dit overschot kan je net vanaf 2016 tot het einde van de legislatuur elk gezin jaarlijks een korting geven van 40 euro op de afvalfactuur (zie berekening onderaan).   Een gemiddeld gezin betaalt nu de volle pot, 142 euro. Wij zouden dit willen laten zakken tot 100 euro, wat de financiën perfect toelaten”, aldus sp.a fractieleider Filip Moers.

Schepen van milieu Hilde Vautmans (Open VLD), liet de kelk aan zich voorbij gaan en liet schepen van financiën Erik Carlier (cd&v) het voorstel afschieten. “Dit is een typisch socialistisch voorstel ”, dixit Carlier.

Sp.a fractieleider Filip Moers repliceerde met plezier dat er dan in Limburg nog wel heel veel socialisme moet zijn. Inderdaad, in meer dan 2/3de van de Limburgse gemeenten komt de stad wél tussen in de afvalrekening.

Van de 44 Limburgse gemeenten zijn er op dit ogenblijk slechts 14 gemeenten, waaronder Sint-Truiden, die geen enkele tussenkomst doen in de integrale afvalfactuur. Het gaat dan niet over de sociale correcties die ondertussen overal worden doorgevoerd (maar waar Sint-Truiden ook al achteraan in de rij stond). Filip Moers:” Meer nog, met tussenkomsten die gaan van 11 tot 79 euro, gemiddeld 45 euro dus, ligt ons voorzichtige voorstel van 40 euro zelfs nog ónder het gemiddelde.”

“Als het gemeentebestuur zegt dat ze hier geen geld voor heeft zijn óf de jaarcijfers te rooskleurig voorgesteld, óf geeft het bestuur haar geld liever uit aan de straatstenen dan aan de mensen die erop lopen”, besluit Gert Stas, gemeenteraadslid, nog.

Ter informatie, enkele tussenkomsten in andere gemeenten: Beringen (37,09) – Genk (76,35) – Tongeren – (55,00) – Hasselt (56,35) – Maasmechelen (70,00) – Heusden Zolder (79,59) – Lommel (37,09) – Heers (51,35) Nieuwerkerken (55,00) en Kortessem, ook onlangs na een gunstige rekening, vanaf 1/1/16 €36,35

* 17.327 gezinnen X 40,00 euro X 3 jaren (’16, ’17 en ’18) = 2.079.240 euro

 

De befaamde roze vuilniszakken.

De befaamde roze vuilniszakken.

Sp.a fractieleider Filip Moers zal aanstaande maandag op de gemeenteraad voorstellen dat de stad een tussenkomt geeft aan de inwoners op de afvalfactuur. Aanleiding is de aangekondigde meevaller in de jaarrekening 2014 die op diezelfde gemeenteraad wordt voorgelegd.

“Er is een overschot van 5.018.167 euro. Dat is 2,1 miljoen meer dan werd verwacht. Met dit overschot is er ruimte om vanaf 2016 tot einde van de legislatuur elk gezin jaarlijks een vermindering te geven van 40 euro op de afvalfactuur. Een gemiddeld gezin (2 volwassenen en 1 kind) betaalt nu de volle pot, namelijk 142 euro. Als de stad voor 40 euro tussenkomt, zoals al heel wat gemeenten in Limburg doen, dan kost dit de stad 2.079.240 euro. Een bedrag dat perfect past in het overschot van 2,1 miljoen euro” aldus sp.a fractieleider Filip Moers.

Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

Klik op de afbeelding voor een groter formaat.