Perstekst
Zonder is gezonder: zonder spuiten, geen onkruid!
Leden van de milieuraad tonen jou hoe het moet.
Tot voor enkele jaren werden in Vlaanderen op grote schaal bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Elk sprietje onkruid kon gericht en snel bestreden worden dankzij een heel gamma aan pesticiden. Ze waren dan nog eens goedkoop, waardoor iedereen er ‘dankbaar gebruikt van maakte’.
Pesticiden zijn evenwel zeer schadelijk voor ons leefmilieu. Ze vervuilen grond-en oppervlaktewater, sijpelen door in de bodem en komen terecht in de atmosfeer. Op die manier wordt niet enkel het onkruid te lijf gegaan, maar zullen ook heel wat nuttige dieren de negatieve gevolgen ervan dragen. Zelfs onze gezondheid heeft eronder te lijden.
Openbare besturen zijn nu verplicht om ten laatste in 2015 te komen tot een nulgebruik van bestrijdingsmiddelen.
In het kader van de afbouw van de bestrijdingsmiddelen werden bij de stad Sint-Truiden reeds verschillende jaren jobstudenten ingezet bij de groendienst die het onkruid manueel te lijf gaan.
Ook zijn er een aantal personen van V.Z.W. De Ploeg aan de slag op de oude kerkhoven (Zepperen, Wilderen, Ordingen, Kerkom en Gelmen) om ook daar het onkruid manueel te verwijderen. Zij hebben zich ondertussen een onkruidbrander aangeschaft.
Recent heeft de stad ook een uitbreiding kunnen bekomen van haar aantal mina-werkers. Dit zijn langdurige werklozen en/of mensen uit kansengroepen, die dankzij deze job in de sociale tewerkstelling, de nodige vorming genieten, arbeidsvorming en -attitude opdoen en de nodige sociale begeleiding krijgen. Zij worden hier ingezet de ecologische onkruidbestrijding.
Ook onze eigen groendienst is ondertussen al uitgerust met het nodige materiaal om het onkruid op een milieuvriendelijke manier te lijf te gaan. Zo werden recent twee onkruidbranders aangeschaft die vooral ingezet zullen worden op het stadspark, op de vesten en op de Grote Markt.
Tijdens de laatste gemeenteraad werd een bestek goedgekeurd waarbij de sociale huisvestingsmaatschappij, CV Nieuw Sint-Truiden, die het onderhoud op openbaar domein ter hoogte van haar projecten mee opneemt in haar onderhoud verplicht om geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken tussen de planten in, enkel op verhardingen en semi-verhardingen wordt nog het gebruik van gedoogde bestrijdingsmiddelen toegelaten.
Maar niet alleen de stad kan bijdragen tot een gezondere leefomgeving, ook de gewone burger kan haar/zijn steentje bijdragen.
Onze milieuraad, de Sint-Truidens Adviesraad voor Leefmilieu of kortweg de STAL, is zich hier ook terdege van bewust en richtte in haar schoot een werkgroep ‘pesticidenreductie’ op. Dankzij deze werkgroep vindt vandaag deze open milieuraad plaats waar we verschillende methoden van onkruidbestrijdbestrijding zullen worden gedemonstreerd.
Zo wordt getoond dat bij asfalt onkruid wordt vermeden door afdichtingen aan te brengen. Langs wegen met grachten, waar het water kan in afvloeien is dit een perfecte oplossing die geen extra wateroverlast zal veroorzaken.
Dolomiet kan je dan weer behandelen door te branden of te schoffelen en bij kasseien ga je onkruid te lijf met stalen borstels of een brander. Daar waar er geen problemen zijn met afwatering kan je ze ook nog invoegen.
Heb jij een tuin met hagen of houtkanten dan kan je het snoeihout ook nuttig toepassen door het te hakselen en te gebruiken als bodembedekker rond bijvoorbeeld boomspiegels of op paadjes. Wieden van onkruid vergt dat geen enkele inspanning.
Al deze methoden zullen vandaag worden gedemonstreerd.
Ook diverse infostanden tonen hoe het ‘zonder’ ook ‘gezonder’ kan.
En tenslotte wordt er door de adviesraad als gezonde afsluiter een alternatieve receptie aangeboden.
Wij hopen dat dankzij deze demonstraties iedereen zal aangemoedigd worden om de toch zo schadelijke pesticiden aan de kant te laten en zo bij te dragen tot een gezondere leefomgeving.
26 september 2009