Holle weg Gelinden

Holle wegen zijn ontstaan door eeuwenlang inwerken van erosie op de leemgrond. Dit gebeurde omdat de boer met paard en kar via hetzelfde pad van zijn hoeve in het dal naar zijn akker op het hoger gelegen plateau ging en het regenwater de metersdikke fijne leemlaag wegspoelde.
Deze holle wegen zijn landschappelijk van onschatbare waarde, aangezien ze een unicum zijn in Europa. De gekoesterde wegen zorgen ook voor een verscheidenheid aan microklimaten op korte afstand en zorgen zo voor een enorme variatie aan fauna en flora.

Toen deze wegen nog gebruikt werden, was het onderhoud ervan vanzelfsprekend.
Het gesnoeide hout diende voor de kachel, om (bezem)stelen te maken of als vlechtmateriaal.
Dit onderhoud was niet enkel voordelig voor de boer, ook de planten zagen het als een kans om nieuwe uitlopers te vormen, zodat jonge takken zich konden ontwikkelen.

“Als stad Sint-Truiden zijn we ons ten zeerste bewust van de waarde van dergelijke holle wegen en spannen we ons reeds ettelijke jaren in voor de herwaardering ervan. Zo werden alle belangrijke holle wegen aangepakt en werd een achterstallig onderhoud uitgevoerd.
Het heropwaarderen van de holle wegen is gebeurd in samenwerking met het Regionaal landschap Haspengouw & Voeren dat een volledig herstel- en onderhoudsplan via de sociale economie heeft uitgewerkt.”, aldus schepen van natuur Filip Moers.

Ook de Sint-Truidense Adviesraad voor Leefmilieu (STAL) is zeer nauw betrokken bij de opvolging van de werken aan deze holle wegen door middel van de in haar schoot opgerichte ‘werkgroep holle wegen’.

Volgens schepen Filip Moers is het, na het beëindigen van het achterstallig onderhoud, nu tijd om de holle wegen in een goede staat te houden door te starten met een regulier onderhoud. De inspanningen, die in de voorbije jaren zijn geleverd, mogen niet verloren gaan, daarom hebben we beslist om een overeenkomst af te sluiten voor de komende 3 jaar. De werken worden toegewezen aan de sociale werkplaats ‘De Wroeter’ (koppeling van milieubeheer en sociale economie!).

Wij hopen dat iedereen deze inspanningen naar waarde zal schatten en dat wij er zo ook in kunnen slagen het sluikstorten in onze holle wegen terug te dringen.