Al geruime tijd wordt er water opgepompt langs de Diestersteenweg voor de bouw van het nieuw rustoord en terug gepompt in de open gracht van de Trudobronbeek  op het domein van het Speelhof. In eerste instantie beperkte deze bronbemaling zich tot 80 m³/uur. In een brief van 5 februari 2013 vroeg de firma Strabag aan het schepencollege om deze bronbemaling te mogen verhogen met een extra capaciteit van nog eens 500 m³/uur. Ondanks een duidelijk negatief advies op het schepencollege van 22 februari van deskundige ambtenaren zowel intern als extern, waarbij duidelijk voorspeld werd dat een bemaling van een dergelijke omvang nefaste gevolgen kunnen hebben voor bouwconstructies in de omgeving, heeft het schepencollege op 29 maart dit advies naast zich neergelegd en toch de toelating verleend.   Blijkbaar heeft het stadsbestuur geen lessen getrokken uit het verleden en geeft het de toelating om maar liefst 14 miljoen liter water per dag op te pompen in de onmiddellijke omgeving van het Speelhof.

Op dit ogenblik zijn deze voorspellingen al duidelijk zichtbaar aan het kasteel en de Afspanning.

En wat met de fauna en de flora?

Over de fauna en de flora in het domein Speelhof wordt op dit ogenblik met geen woord gerept. Mij lijkt het nogal logisch dat als je zoveel water in de gracht en vijver pompt, dat dit water onvoldoende tijd heeft om terug de bodem in te sijpelen en het gebied onder water komt te staan. Heel wat bomen staan nu reeds in het water wat voor bepaalde waardevolle bomen  nefast is. Ook heel wat waardevolle planten zullen deze ingreep niet overleven. Volgens mij is dit een ankerplaats en is één van de gevolgen hiervan dat de administratieve overheid  zorgplicht heeft. Dit betekent dat men als overheid moet voorkomen dat er schade wordt toegebracht aan het landschap. (art. 26 van het natuurdecreet)

Zoals  reeds vorige week in de pers te lezen was, wees het stadsbestuur richting de firma die de bronbemaling uitvoert.  CD&V en Open VLD kan zich hierachter echter niet verschuilen. Deze firma heeft de aanvraag aan het college gericht en het stadsbestuur heeft de toelating verleend. Ik stel me zelfs de vraag of de stad  de firma wel in kennis heeft gesteld  dat voor een bronbemaling een meldingsplicht volgens de Vlarem wetgeving vereist is.

De politieke verantwoordelijken in dit dossier  zullen zelf hun verder functioneren in vraag moeten stellen. Ondanks het feit dat de desastreuse gevolgen reeds vrijdag bekend waren, ben ik op zaterdag en maandag ter plaatse geweest en was de bronbemaling nog steeds actief terwijl de werken stil liggen.  De verzakkingen zijn nu al duidelijk zichtbaar op het Speelhof. Wie weet zijn er binnenkort ook problemen bij de school en  het naastliggend Begijnhof. Ook op deze laatste locatie bevinden zich woningen met beperkte of haast geen funderingen. Schepen Stippelmans gaf ook al zelf aan dat de problemen zich nog veel verder manifesteren. Zo zou het  waterpeil van de vijvers in het domein Nonnemielen enkele kilometers verder ook al ernstig gedaald zijn.

“Dit kan omwille van het cumulatief effect want ook voor de rioleringswerken op de Diestersteenweg is een bronbemaling aan de gang. Maar wees er zeker van dat we hier  het laatste nog niet over gehoord hebben” aldus sp.a fractieleider Filip Moers.

De reactie van OCMW voorzitter Pascy Monette is ook typerend. “voor deze calamiteiten zijn we verzekerd”. Alsof alles kan opgelost worden met geld. En wat met ons onroerend erfgoed? Waardevolle historische gebouwen die instorten zijn we wel voorgoed kwijt!!!

Met de voorziene bouw van de sporthal op de Veemarkt, zal zich hetzelfde probleem stellen,  ook deze constructie  zal door dezelfde beleidsploeg tegen wil en dank opgericht  worden in de vallei van de Cicindria.

En dan hebben we het nog niet over het nieuw project dat er zal gebouwd worden op het huidig tenniscomplex van Leopold tennisclub.  Ondergrondse garages zullen onontbeerlijk zijn bij deze appartementsblokken aangezien de capaciteit van de parkeerplaatsen op de Veemarkt door deze sporthal al serieus zal verminderen. En wat met de ondergrondse plannen aan Brustempoort?  Ook hier hebben CD&V en Open VLD  de heraanleg van de Naamse Vest  tegen gehouden omdat ze dit absoluut willen koppelen aan de ondergrondse werken aan Brustempoort.

Hier is een bekend spreekwoord op zijn plaats: wat baten kaars en bril als den uil  niet zien en wil!