Sp.a en Jef Cleeren op één lijn!

Tot op heden is het schepencollege bij machte om investeringen goed te keuren tot 8.000 euro. Voor bedragen hoger dient zij de goedkeuring te krijgen van de gemeenteraad.  Voor hoge bedragen moet ook de democratische controle navenant zijn, is het aloude principe.

Het schepencollege heeft op 2 augustus 2013 echter beslist om dit delegatiebesluit drastisch aan te passen.  De oorspronkelijke 8.000 euro hadden zij graag verhoogd tot 85.000 euro. Een verhoging factor tien.  Bedragen tot  85.000 euro zijn volgens onze bestuurders dus “kleine bedragen” waarvoor het niet de moeite is om de (vertegenwoordiging van) de Truidense bevolking te raadplegen.

Alleen, dit besluit dient de gemeenteraad zelf ook te passeren en hier wringt het schoentje.
Normaal had dit heikel punt al in augustus op de gemeenteraad behandeld moeten zijn maar door onenigheid in de meerderheid is dit nog niet gebeurd. Ook de gemeenteraad van september werd niet gehaald.

Naast een aantal andere kritische stemmen is het vooral de voorzitter van de gemeenteraad Jef Cleeren (CD&V) die deze beslissing binnen zijn eigende meerderheid niet ziet zitten.

“De houding van voorzitter Cleeren is vanzelfsprekend! Zijn eigen partij probeert het orgaan waar hij voorzitter van is, buiten spel te zetten.” , aldus sp.a fractielieder Filip Moers.

Hij zit met deze houding  alleszins op dezelfde lijn als de sp.a fractie. Met deze aanpassing worden niet alleen alle gemeenteraadsleden buiten spel gezet,  er wordt er ook weinig respect getoond voor het publiek en de pers die de gemeenteraden volgen. Maar het toont vooral dat burgemeester en schepenen liever beleid voeren achter de schermen en zelfs hun eigen raadsleden niet vertrouwen.  Goed bestuur?