_DSC0735Recent werd een nieuwe veegmachine geleverd die bovendien uitgerust is met een onkruidborstel. Deze veegmachine zal de oude veegmachine vervangen die ondertussen reeds 18 jaar oud is.
Dankzij deze onkruidborstel kunnen we het onkruid nog beter op een ecologische manier te lijf gaan. Tegen 2014 zijn we immers verplicht om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te bannen.

Vandaag vrijdag 6 november werd eveneens een bijkomende straatafvalzuiger geleverd. Volgens schepen van stadswerkhuizen Filip Moers heeft de huidige straatafvalzuiger reeds voldoende zijn nut bewezen door ontsierend zwerfafval snel uit het straatbeeld te verwijderen. Voor de nieuwe straatafvalzuiger hebben we gekozen voor het elektrisch model zodat er ook werk wordt gemaakt van de reductie van de CO2.

“Ook testen we momenteel mini-vuilniswagens uit. Deze worden hoofdzakelijk ingeschakeld voor het ledigen van de straatvuilnisbakjes. Momenteel worden in deze vuilbakjes nog steeds vuilzakken gestopt om de inhoud van de vuilbakjes te kunnen opladen zonder dat het afval wegwaait in de open aanhangwagen, waardoor we extra afval creëren en dus extra kosten aan de stad. Bij de mini-vuilniswagens stelt zich dit probleem niet meer. De vuilbakken kunnen gewoon rechtsreeks geledigd worden in de vuilniswagen en bovendien zijn ze uitgerust met een persfunctie zodat er meer afval kan geladen worden dan in een open aanhangwagen.
We hebben dan ook de intentie om zo een vuilniswagen aan te kopen. De kostprijs van 80.000,00 EUR voor de aankoop wordt op 5 jaar terugverdient door de besparing in de aankoop van de vuilniszakken (20.000,00 EUR jaarlijks).

Wij hopen dat dankzij de aankoop van deze nieuwe machines Sint-Truiden er nog properder zal bijliggen. Uiteraard hopen we ook te mogen rekenen op de medewerking van onze bevolking om zwerfvuil tegen te gaan en sluikstorten te bannen” aldus Filip Moers, ook bevoegde schepen van leefmilieu.