Sociale woning

Sociale woning

 

Even een overzicht van de feiten:

 

De bouwvergunning voor dit project (wordt goedgekeurd door het schepencollege) kan pas definitief afgeleverd worden als er ook een goedkeuring is van de tracébepaling (wegenis en overdracht openbaar groen). Deze laatste beslissing moet genomen worden in de gemeenteraad. Bij de bouwaanvraag werden geen afvalbergingen voorzien voor de sociale huurappartementen met als argumentatie “dat deze afvalbergingen van sociale huurders  voor geuroverlast zorgen voor de naastliggende appartementsbewoners (geen sociale huurders)” . Voor ons als sp.a fractie is dit een schande en ook de bouwcommissie heeft een ongunstig advies gegeven omwille van deze zienswijze en discriminatie t.o.v. andere appartementsprojecten.

Het verplicht realiseren van terrassen aan appartementsgebouwen is in de stedelijke verordening opgenomen om de woonkwaliteit voor appartementsbewoners te garanderen. Deze nu voorzien om afval op te slaan druist compleet in tegen deze visie en zal alleen maar zorgen voor (geur)overlast voor de bewoners en medebewoners. Zie je het al gebeuren dat de vleeswormen van het ene appartementsterras naar het volgende terras afdwarrelen…..

 

In september werd dit dossier behandeld maar er was geen  meerderheid  om dit goed te keuren

In plaats van het dossier aan te passen, werd het zonder enige wijziging opnieuw geagendeerd op de gemeenteraad van november en bleef Eric Carlier als zaakvoerder en belanghebbende in het dossier aanwezig op de gemeenteraad bij de stemming.

Hiertegen heb ik op 13 december 2013 klacht neergelegd bij de gouverneur. Ten gevolge van deze klacht heeft de gouverneur mij dinsdag 11 februari 2014 laten weten dat de beslissing geschorst is.

 

Wat nu?

 

Nu de beslissing over de goedkeuring en aanvaarding van de tracébepaling en groenaanleg en –overdracht geschorst is, heeft de meerderheid de keuze om het terug te agenderen en ter stemming voor te leggen zonder aanwezigheid van schepen Eric Carlier (zaakvoerder Kleine Landeigendom en  Cleeren, Heeren en Monette (die privé- aandelen bezitten in de Bouwmaatschappij Nieuw Sint-Truiden) met het risico dat het opnieuw  niet wordt goedgekeurd of wordt de bouwaanvraag aangepast en worden de nodige afvalbergingen voorzien zoals de verordening voorschrijft.

 

Wij hebben er geen enkel probleem mee dat er ook de nodige aandacht wordt geschonken aan het realiseren van projecten voor meer begoede burgers, maar dat mag zeker niet ten koste gaan van  projecten voor een doelgroep die het in onze maatschappij al moeilijk genoeg heeft om een betaalbare woning te vinden.

Voor de sp.a fractie is het  onbegrijpelijk dat deze CD&V en Open VLD meerderheid zo wenst om te gaan met sociale huurders en er zelfs geen probleem mee heeft dat de voorschriften niet worden nageleefd. Dit laatste geldt zeker ook voor de verantwoordelijken van de cv Bouwmaatschappij Nieuw Sint-Truiden.

 

Niettegenstaande het afleveren van bouwvergunningen een expliciete bevoegdheid is van het schepencollege, zullen wij bij grote dossiers voor sociale huisvesting, die  naar de gemeenteraad moet komen omwille van tracébepaling of overdracht gronden aan het openbaar domein, ook op de ruimtelijke aspecten  beoordelen (zoals we dit nu ook gedaan hebben zowel met dit dossier als met de overdreven hoogbouw Dellingweide). Voor alle duidelijkheid blijven wij als sp.a  ijveren voor bijkomende sociale  woningbouw. De enorme wachtlijsten geven immers aan dat de 9 % norm niet voldoende is om de mensen, die zich geen woning op de privéhuurmarkt kunnen permitteren of gewoon geen kans krijgen, te kunnen huisvesten.

 

Zoals ook blijkt uit het beleidsplan van CD&V en Open VLD zal de sp.a fractie in de gemeenteraad nog de enige fractie zijn die volop blijft gaan voor bijkomende sociale woningen in onze stad.