Opnieuw maakt sp.a zich zorgen, ditmaal over de voormalige Belgacomsite in de stationsomgeving. Ondanks de vele beloftes, die Open VLD-schepen Roland Duchatelet op de Grote Markt op zondag 7 oktober 2007 door de luidspreker van de stedelijke jeugdraad heeft geroepen, vreest de sp.a dat van deze beloftes niets in huis zal komen.


Eind vorige legislatuur werd de Belgacomsite aangekocht om een beperkt en realistisch project te realiseren met een oppervlakte van 600 m2: fuifruimte voor de jeugd en feestzaal ter vervanging van de stadsfeestzaal Manege. Omwille van de sanering en het noodzakelijk afgraven van de vervuilde gronden, werd ook een ondergrondse parking voorzien. Over dit project en de noodzakelijke saneringen zowel op gronden waar OVAM ambtshalve moet saneren en waar de stad verantwoordelijk is voor de sanering van de jeugddienst, werden met OVAM duidelijke afspraken gemaakt zowel wat de timing als wat hun coördinerende functie betreft. In het begin van deze legislatuur werden deze afspraken doorkruist door Open VLD en CD&V. Een masterplan over de gehele stationssite en alsmaar bijkomende invullingen werd de opdracht aan het architectenbureau uitgebreid van 600 naar maar liefst 6000 m2.  Komt hier nog bij dat CD&V en Open VLD de bevoegde schepen van patrimonium Johnny Vangrieken buitenspel hebben gezet door het terrein over te dragen aan het Agost (Autonoom Gemeentebedrijf voor de Ontwikkeling van Sint-Truiden) waar schepen Roland Duchatelet voorzitter van is. Zowel op de gemeenteraad van januari 2009 als op de gemeenteraad van 30 maart 2009 wees schepen van Leefmilieu Filip Moers op de gevaren van deze overdracht, meer bepaald de vertraging die deze overdracht van het project met zich mee zal brengen waardoor mogelijk de saneringsafspraken met OVAM in het gedrang kunnen komen. 7 maanden later lijkt schepen Moers zijn gelijk te halen. Via een brief van 2 oktober ll. laat OVAM aan de stad weten dat de overeenkomst tot de geïntegreerde aanpak tot sanering op de helling komt te staan. Wij citeren: “In tegenstelling met vroegere afspraken  waar gesteld was dat eind 2008 de concrete plannen gekend zouden zijn, merken wij op dat op de vergadering van 23 april 2009 nog steeds geen invulling was gegeven aan het bovengrondse programma dat de stad voor ogen heeft”. Belangrijk hierbij is dat een volgende vergadering, die op 23 april werd vastgelegd om plaats te vinden op 15 oktober ll. met alle betrokkenen omwille van mysterieuze reden(en) werd afgeblazen. Naar verluidt wenst OVAM niet meer te vergaderen met de stad en het AGOST,zolang er geen duidelijkheid komt.

“Indien U als college dergelijk engagement niet kan nemen, kan OVAM de sanering niet meer als prioritair beschouwen. De middelen worden dan naar andere bodemsaneringen gedirigeerd in onze meerjarenplanning.” aldus de heer Eddy Wille,  afdelingshoofd van OVAM. Het is duidelijk dat OVAM verwijst naar het college terwijl CD&V en Open VLD tegen onze wil in dit project hebben overgeheveld naar het AGOST. ” De verantwoordelijke schepenen Vangrieken (patrimonium) en Moers (milieu) kunnen in deze dan ook niet meer verantwoordelijk worden gesteld voor het eventueel afhaken van OVAM en bijgevolg het niet realiseren van de beloofde fuifruimte voor de jeugd” aldus schepen voor jeugd Els Sneijers.

Wij stellen vast dat het voor sommige politici gemakkelijk is beloftes te doen, maar zeer moeilijk is zich hieraan te houden.

Els Sneijers

Ludwig Vandenhove

Johnny Vagrieken

Filip Moers