bron: Ludwigvandenhove.be

bron: Ludwigvandenhove.be

 

“We zijn blij dat het bouwproject ‘De Gulden Bodem’ tussen de Oude Tongersebaan en de Luikersteenweg van start is gegaan.”, zeggen sp.a –fractieleider Filip Moers en gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

 

Filip Moers en Ludwig Vandenhove: “Het is één van de projecten, die vergevorderd waren bij het einde van de vorige legislatuur en waar wij als sp.a positief aan meegewerkt hebben. Nog meer: het is dankzij het doortastend optreden van toenmalig burgemeester Ludwig Vandenhove en schepen van leefmilieu Filip Moers dat het schrootbedrijf Degeling na jaren verplicht gesloten werd met één van de vele juridische procedures tegen de burgemeester als gevolg. Dat consequent optreden tegen bouw- en milieuovertredingen (handhaving) missen we trouwens met deze CD&V-Open VLD-coalitie.

 

In de oorspronkelijke sp.a –plannen was er een mix voorzien van private en sociale (huur- en koop- woningen).

Dit is volgens ons de beste formule qua leefbaarheid en sociale cohesie.

 

Burgemeester Veerle Heeren gaat er nu prat op ‘dat dit het eerste bouwproject is dat ik heb goedgekeurd waar geen sociale woningen in voorzien zijn’.

 

Wij zijn hier eerder ongelukkig over.

Momenteel zijn er heel lange wachtlijsten bij de sociale bouwmaatschappij Nieuw Sint-Truiden en bij het Sociaal Verhuurkantoor ‘Land van Loon’.

Als stad moet je kijken naar de behoeften,  niet naar bepaalde Vlaamse richtcijfers, die zogezegd behaald zijn in Sint-Truiden.

 

Zelfs de sociale bouwmaatschappij Nieuw Sint-Truiden maakt zich terecht zorgen.

Momenteel hebben zij nog 1 of 2 projecten op stapel staan. Bovendien durven zij geen grond aan te kopen , omdat ze geen enkele garantie hebben dat ze er iets gaan mogen mee doen.

Als we niet opletten, zal er zo een vacuüm van om en bij de 10 jaar ontstaan (grond aankopen, project uitwerken, subsidies aanvragen en bekomen en project realiseren). Zo zal onze regio ook heel wat Vlaamse subsidies missen.

Conclusie: als dit beleid verdergezet wordt, zullen er ook de volgende legislatuur (2018-2024) geen sociale instapwoningen instap klaar zijn.”

 

“Iedereen heeft recht op een woning, ook de sociaal zwakkeren.”, besluiten Filip Moers en Ludwig Vandenhove.

“Hopelijk gebruikt de CD&V-Open VLD-meerderheid gezond verstand op dat vlak.

Wij rekenen zeker op de ACW (…)-verkozenen binnen de CD&V (burgemeester Veerle Heeren hoort daarbij).”