Extra gemeenteraad: niet het gemeentebedrijf maar de gemeenteraad moet beslissen

SINT-TRUIDEN – Oppositiepartijen N-VA en sp.a roepen op donderdag 2 juli de gemeenteraad samen. Aanleiding is de aanhoudende weigering om ook maar enige transparantie te geven in de werking van het autonoom gemeentebedrijf AGOST. Ook afgelopen gemeenteraad kwam er geen antwoord op de vele begrotingsvragen van de oppositiepartijen.

Filip Moers: “De stad wordt door drie personen bestuurd en dit vanuit het autonoom gemeentebedrijf, zonder democratische controle. Zonder enig politiek debat of budgettaire inspraak beslissen zij over tientallen miljoenen euro’s investeringen op ons grondgebied. We pikken dit niet langer.”

De sp.a – N-VA oppositie legt een wijziging van de beheersovereenkomst op tafel en wil de statuten aanpassen zodat er een brede vertegenwoordiging van alle fracties binnen het directiecomité gegarandeerd wordt.

Jelle Engelbosch: “Het directiecomité van AGOST gaat continu haar bevoegdheid te buiten en stelt de raad van bestuur voor voldongen feiten. Dit kan niet langer. Dit is puur misbruik van het vehikel van een autonoom gemeentebedrijf om geen enkele verantwoording te moeten afleggen. Deze miljoenendeals moeten naar het publiek forum worden gebracht. Ik begrijp trouwens niet dat de gemeenteraadsleden van de meerderheid zo mak zijn en dit accepteren.”

Ook de agendapunten die maandag op de gemeenteraad niet werden behandeld, zijn opnieuw geagendeerd.