Tijdens de OCMW-raad van afgelopen donderdag 25 juni keurden Open VLD en CD&V het voorstel goed om de dagprijs van de sociale woonzorgcentra Meiland en het nieuwe woonzorgcentrum Villa Rosa te verhogen. De prijs zal stijgen van 42 € naar maar liefst 57 € voor alle nieuwe bewoners. De huidige bewoners zullen om de 6 maanden een meerprijs van 2,20 € moeten betalen zodat ook zij in 2019 aan het tarief van 57 € per dag komen. Dit alles om break-even te draaien over 20 jaar.

Sp.a Sint-Truiden vindt een maandelijkse prijs van maar liefst 1.710 € onaanvaardbaar, zeker omdat het gemiddeld pensioen van de Truienaar slechts 1.200 € bedraagt.

“Deze prijsverhoging is vooral nadelig voor de gewone man die zijn hele leven gewerkt heeft en bijgedragen heeft aan de maatschappij. En wanneer de zuurverdiende spaarcentjes opgesoupeerd zijn, komen de facturen terecht bij de kinderen die elke maand 510 € extra aan kosten zullen moeten betalen. Jan met de pet wordt door deze meerderheid behandeld als een citroen, en die kan je maar 1 maal uitpersen” aldus sp.a OCMW raadslid Elien Raskin.

Ook de sp.a OCMW raadsleden Guy Knapen en Daniëlle Degline kunnen zich allerminst vonden in dit voorstel. “We spreken hier nog altijd over een zorgcentrum in handen van het OCMW, een instantie die vooral sociaal moet handelen, ook in haar prijsbepalingen. Wij zullen ons met man en macht blijven verzetten tegen deze absurde prijsverhoging van maar liefst 33% per maand!”

“Als het Agentschap zorg en gezondheid deze goedgekeurde prijsverhoging bekrachtigt, zal Sint-Truiden met deze dagprijs van 57 € afgezonderd koploper zijn in Limburg” aldus sp.a fractieleider Filip Moers.