Schepen Filip Moers gaat op de gemeenteraad in op uitgestoken hand van voorzitter Roland Duchatelet.
Al voor de 3 de maal werd de overdracht van de Belgacomsite geagendeerd op een gemeenteraad. De (voorlopig) laatste maal was maandag 16 november 2009.
Waar ik als schepen van milieu al bij de agendering in februari 2009 en maart 2009 gewaarschuwd had dat dit dossier in deze fase best niet wordt overgedragen naar het Autonoom Gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf Sint-Truiden (AGOST), omdat hierdoor dit ingewikkeld dossier alleen nog complexer wordt gemaakt, lijkt nu toch bij CD&V en Open VLD op begrip te kunnen rekenen.
In mijn tussenkomst bij de behandeling van dit agendapunt op de gemeenteraad (zie verder) werd het meteen duidelijk dat dit dossier niet klaar was om gestemd te worden.
Lijst Burgemeester (sp.a – Groen!) gaf hierbij via schepen voor patrimonium Johnny Vangrieken nogmaals te kennen niet tegen een uitgebreider bouwprogramma te zijn maar wel voorrang te willen geven aan de indertijd aan de jeugd beloofde fuifruimte en de vervangende stadsfeestzaal voor de Manège.
In dit dossier kan niets gebeuren vooraleer een zware sanering is uitgevoerd. Dit moet nu prioriteir zijn volgens mij.
Toen de voorzitter na mijn pleidooi inging om het dossier af te voeren en mijn medewerking vroeg om dit dossier te helpen deblokeren, heb ik mij loyaal opgesteld ondanks het feit dat ikzelf als schepen van milieu, collega Vangrieken als schepen van patrimonium alsook de milieuambtenaar van de stad al een hele tijd buiten de besprekingen werden gehouden.
De dag nadien heb ik onmiddellijk een initiatief genomen om nog voor het college van aanstaande vrijdag 20 november 2009 alle betrokkenen rond de tafel te brengen.
Hier beneden vindt u de tekst van mijn tussenkomst op de gemeenteraad.
Filip Moers

Bijkomend agendapunt : overdracht BELGACOMSITE

Op de gemeenteraad van 16 februari 2009 werd de overdracht geagendeerd en werd het dossier op mijn vraag afgevoerd omdat het dossier niet in orde was.

Op de gemeenteraad van 30 maart 2009 werd deze overdracht opnieuw geagendeerd maar enkel voor een gedeelte van de site. Ook toen heb ik erop gewezen dat deze overdracht alleen maar voor vertraging zou zorgen. Door deze gedeeltelijke overdracht zouden er immers 4 partijen betrokken zijn in dit al ingewikkeld dossier, zijnde de stad, OVAM, het AGOST en INFRAX het perceel waar de electriciteitscabine op staat. Er werd niet geluisterd en de CD&V en Open VLD stemde voor de overdracht van de stad naar het AGOST.

Wat jullie blijkbaar over het hoofd hebben gezien is dat dit slechts een principebeslissing betrof. Ik kom hier zo dadelijk nog op terug.

Vervolgens wordt op 23 april 2009 een afspraak met OVAM en alle betrokken partijen vastgelegd. Een afpraak die zou plaatvinden  op 15 oktober ll. Om welke duistere reden deze vergadering werd afgelast is mij niet duidelijk aangezien zowel de milieuambtenaar Peter Wiame als ikzelf als schepen van milieu en  collega Johnny Vangrieken bevoegd voor ons patimonium op dat moment al een tijdje buiten spel werden gezet. Wat wel vast staat is dat de aflassing van deze vergadering niet naar de zin was van OVAM. Op 2 oktober stuurt OVAM een brief naar de stad met een niet mis te verstane boodschap en ik citeer het afdelingshoofd, de heer Eddy Wille: “In tegenstelling met vroegere afspraken waar gesteld werd dat eind 2008 de concrete plannen gekend zouden zijn, merken wij op dat op de vergadering van 23 april 2009 nog steeds geen invulling was gegeven aan het bovengrondse programma dat de stad voor ogen heeft. Indien u als college dergelijk engagement niet kan nemen, kan OVAM de sanering niet meer als prioritair beschouwen. De middelen worden dan naar andere bodemsaneringen gedirigeerd in onze meerjarenplanning ” einde citaat.

Wat gebeurt er dan collega’s:

Dit schrijven werd in copy aan alle betrokken schepenen bezorgd. Toen ik na  3 weken wachten nog geen enkel signaal had opgevangen, heb ik deze copy op mijn agenda  van het schepencollege van 30 oktober laten agenderen. Plots schiet men uit de startblokken en in de namiddag wordt een extern bureau opgevorderd en ingeschakeld om de brokken bij OVAM te lijmen. Op 10 november ll. vindt er een vergadering plaats bij OVAM maar opnieuw zonder de milieuambtenaar van de stad en mezelf als schepen van milieu hierbij te betrekken.

Vandaag wordt dit dossier voor de 3 de keer geagendeerd op de gemeenteraad. Hierbij wordt een brief van OVAM daterend van 12 februari 2009 waarin duidelijk staat dat de overdracht niet kan plaatsvinden voor de percelen 440P, 375M (INFRAX) en 375N (Jeugddienst). In dit schrijven staat ook vermeld dat de overdracht pas kan plaatsvinden als er een bepaalde procedure volgens art. 109 §2 van het Bodemdecreet wordt gevolgd.  Dit art. zegt dat de overdrager t.g.o. de OVAM EERST de verbintenis moet hebben aangegaan om de verdere bodemsanering en de eventuele nazorg uit te voeren. Bovendien moeten EERST financiële zekerheden worden gesteld tot waarborg van deze verbintenis.

Collega’s, deze brief wordt nu met wat plak en knipwerk aangepast en niet meer ondertekend door iemand van OVAM maar door een aantal raadsleden. Daar waar OVAM schrijft dat eerst moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden, draait men de zaak om en zal men pas na deze beslissing de procedure volgen.

Ik heb over deze gang van zaken mijn twijfels maar waar ik meer problemen mee heb dat is dat wij ons vandaag engageren naar OVAM toe tot het afsluiten van een verbintenis en financiële zekerheden moeten stellen.

1)      Wat houdt deze verbintenis in?

2)      Wij moeten financiële zekerheden stellen tot waarborg voor de uitvoering van deze verbintenis: welke zijn deze financiële zekerheden en wie bepaalt die? Ook de jurist van onze stad de heer Stefan Lambrechts maakt zich dezelde bedenking

Vervolgens ben ik op nog tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen:

Perceel 375 M maakt ook deel uit van dit dossier terwijl dit perceel eigendom is van INFRAX. Het is nogal straf dat wij hier iemand anders eigendom gaan overdragen aan het AGOST terwijl in het ganse dosier geen enkel document van toestemming hiervoor terug te vinden is. Vinden jullie dit normaal? Stel u voor dat men op zo een lichtzinnige manier uw eigendom zou kunnen overdragen.

Perceel 375N is de volledige Jeugddienst met kantoren. Is het de bedoeling dan de bevoegdheid van jeugd van collega Sneijers inclusief  met gebouwen ook meteen worden overgedragen naar het AGOST? Zo neen lijkt het mij best van eerst een landmeter aan te stellen en en duidelijke afpaling te doen welk gedeelte wel kan overgedragen worden.

Hoe men dit dossier ook draait of keert, de overdracht van dit dossier voor de aanvang van de saneringswerken, is en heel slechte beslissing en heeft al en zal nog voor een hoop vertraging zorgen.

Mevrouw Heeren, u zal dit dossier voor een 4 de keer moeten agenderen op de gemeenteraad en ik wil u ook al enkele tips meegeven om dit geen 5 de keer te moeten doen.

Wat de beslissing van 30 maart 2009 betreft, waar de overdracht van de percelen 440T en 440V werden goedgekeurd kan dit slechs beschouwd worden als een principsbeslissing.  Er kan hier geen beslissing worden genomen om een eigendom te verkopen of over te dragen zonder dat er een document van schatting van het Aankoopcomité in het dossier zit en zonder dat er een ontwerpakte in het dossier aanwezig is. Dat was niet het geval op 30 maart en dat is ook nu niet het geval.

Laat de karaktereigenschap van ik wil, ik zal en ik moet mijn gelijk halen even tezijde. Voer dit dosier af en breng het terug met een ontwerpakte, een verduidelijking en een betere omschrijving van de verbintenis t.o.v OVAM en de financiële zekerheden, neem een landmeter onder de arm en laat ook INFRAX de procedure volgen zodat ook zij hun perceel op een correcte manier kunnen overdragen.

Wij als fractie van Lijst Burgemeester zullen tegen deze overdracht blijven stemmen om de eerder aangehaalde redenen maar ik reik u deze tips aan omdat wij aan de Jeugd van Sint-Truiden duidelijk het signaal willen geven dat ondanks het feit dat men ons buiten spel heeft gezet in dit dossier, wij onze afpraak blijven honoreren zoals we dat altijd hebben gedaan en zullen blijven doen.

Nog een allerlaatste tip mijnheer de voorzitter, als u overgaat tot de sloping na het verkrijgen van een slopingsvergunning uiteraard, vergeet dan eerst geen inventaris te maken van de de gevaarlijke stoffen die zich bovengronds bevinden. Ook dit is decretaal vastegelegd. Het gaat hier in het bijzonder over de aanwezigheid van asbesthoudende materialen waarbij de hoeveelheid en de manier van verwijderen in kaart moet gebracht worden.

Filip Moers

Schepen

15/11/2009