Lijst Burgemeester (Sp.a – Groen!) kwam vorige maandag 16 november 2009 op de gemeenteraad met het voorstel om aan de gezinnen met een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsuitkeringen (WIGW en OMNIO-statuut) een winterpremie toe te kennen van 75,00 euro.

Een soortgelijke premie werd op voorstel van Lijst Burgemeester ook in 2006 en 2008 uitgekeerd.

CD&V repliceerde op de gemeenteraad dat een premie van 75 euro een peulschil is voor diegenen die echt in nood zijn en in de kou zitten. De Truiense beslissing van 2006 en 2008 is een lineaire maatregel en dus ook bestemd voor die mensen die het financieel niet nodig hebben. Fractieleider Verle Heeren stelde voor om de verwarmingspremie te koppelen aan de federale stooktoelage aangevuld met een inkomensonderzoek door het OCMW, om op die manier de echte “doelgroep” te bereiken.

Uiteraard werd de CD&V in deze gesteund door de Open VLD.

Het kan misschien aan mij liggen maar de 1 ste categorie van mensen die in aanmerking komen om een stookolietoelage te krijgen via het sociaal verwarmingsfonds is identiek met wat sp.a gemeenteraadslid Maria Lacroix voorbije maandag had voorgesteld. Ik citeer de folder van de Federale Overheidsdienst (FOD) Maatschappelijke Integratie:

“Categorie 1: de gerechtigden op een verhoogde tegemoetkoming van ziekte- en

Invaliditeitsverzekering;

-WIGW

-gerechtigde op het OMIO-statuut

-…..

-…..

Het argument van CD&V en Open VLD om dit voorstel te verwerpen is helemaal niet correct. Als plaatselijk medewerker van De Voorzorg weet ik uit ervaring dat de personen, die het statuut hebben van WIGW- of OMNIO hebben EN een verhoogde tegemoetkoming van ziekte- en invaliditeitsverzekering genieten, regelmatig gecontroleerd worden of ze nog aan de gestelde voorwaarden voldoen (berekening personenbelasting en onroerende voorheffing).

Met het voorleggen van een officiëel attest van de mutualiteiten (en niet aan de hand van klevers met code eindigend op een 1 (vb 111-111, 121-121, ……) is wel degelijk een garantie dat het geld bij de juiste gezinnen terecht komt.

Hiermee wil ik niet ontkennen dat er altijd wel iets kan verkeerd lopen of dat iemand door de mazen van het net glipt. Dit zal echter maar over een paar procent gaan waarbij ik het niet eerlijk vind dat de 98 % die wel hoge nood hebben aan deze premie, hiervan het slachtoffer moeten zijn.

Ik heb eerder de indruk dat de wil er niet is bij CD&V en Open VLD. Op de laatste gemeenteraad heb ik trouwens verwezen naar de uitspraak van fractieleider Veerle Heeren die ze deed op 15 december 2008 toen Lijst Burgemeester ook voorstelde om een identieke premie te geven aan diezelfde doelgroep in de winter van 2008 – 2009. Ook toen was haar uitleg dat de gelden niet zouden terechtkomen bij de mensen die er echt nood aan hebben en dat ze bij de eerstvolgende begrotingsbesprekingen met een voorstel zou komen…

We zijn nu bijna een jaar later en we horen hetzelfde verhaal.

Jammer voor al deze gezinnen waarvan Lijst Burgemeester denkt dat 75,00 euro wel iets te betekenen heeft.

Filip Moers