Stad Sint-Truiden gaat investeren in milieuvriendelijke machines en controle op afgevoerde een aangebrachte materialen op de opslagplaats

In het centrum van Sint-Truiden heeft iedereen wel al kunnen kennismaken met de ‘straatstofzuiger’, waarmee dagelijks het centrum wordt onderhouden.

Om het zwerfvuil van de winkelstraten nog beter onder controle te houden zonder het milieu nog meer te belasten door uitstoot van verbrandingsgassen werd besloten over te gaan tot de aankoop van de elektrische versie – de huidige wordt aangedreven met een benzinemotor – van de straatstofzuiger.

Ook het werkcomfort zal op deze manier verhoogd worden.

De twee afvalzuigers zullen tegelijkertijd met de arbeiders met afvalkarretjes oprukken zodat het rendement zal verhoogd worden.

De bemanning van de extra afvalzuiger zal gebeuren door een personeelslid van de vzw De Ploeg, een sociale werkplaats.

Goed voor het milieu en ook goed voor de sociale tewerkstelling dus.

Tevens zal een oude versleten tractor van de groendienst van 1984 vervangen worden.

Het is de bedoeling dat deze tractor veelzijdig wordt gebruikt.

Hij zal onder andere uitgerust worden met cirkel- en klepelmaaier voor het maaien.

Uitgerust met een spuitmachine kan hij gebruikt worden om water te geven aan de zomerbloemen en in sommige gevallen voor onkruidbestrijding (weliswaar met gedoogde producten).

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de alternatieve onkruidbestrijding en kan de tractor uitgerust worden met onkruidborstels en zelfs een gasbrander.

En ten slotte kan de tractor een zware aanhangwagen trekken zodat hij kan ingeschakeld worden voor het vervoer van bijvoorbeeld minigravers.

Een multifunctionele tractor dus met milieuvriendelijk accent.

En ten slotte: meten is weten.

Op de Rellestraat was er reeds dertig jaar een weegbrug in gebruik. Deze werd gebruikt om de vertrekkende containers en de aangevoerde materialen te wegen. Ook de folie aangebracht door de landbouwers werd er gewogen.

Spijtig genoeg hebben de jaren hun tol geëist en is de oude weegbrug ingestort ten gevolge van betonrot en metaalmoeheid en moest er de laatste tijd extern gewogen worden. Hierdoor moesten er extra verplaatsingen gemaakt worden (slecht voor ons Kyotoprotocol dus) en moest er nog eens extra betaald worden. Daarom heeft de gemeenteraad goedgekeurd dat deze weegbrug zal vervangen worden.

Filip Moers                                                                                         Ludwig Vandenhove

schepen voor leefmilieu                                                                                  burgemeester

16-06-2009