Woensdag 30 december 2009 werd een kleine veegmachine geleverd die vanaf nu zal worden ingezet voor het onderhoud van de fietspaden.

Na een intense testfase van diverse machines door de reinigingsdienst, werd geopteerd voor dit multifinctioneel veegmachine..

Als schepen van Stadswerkhuizen mocht ik vandaag de sleutel in ontvangst nemen en werd onmiddellijk een geslaagde proefrit gedaan op de fietspaden aan de Speelhoflaan.

Door de optimale breedte van deze kleine veegmachine van 1,30 meter, kan deze, naast het gebruik voor de fietspaden, ook ingezet worden om bepaalde trottoirs te vegen. Deze veegmachine is daarenboven uitgerust met een sneeuwborstel en strooimachine, waardoor we hopelijk deze winter ook de fietspaden en voetpaden meer sneeuwvrij kunnen houden.

Bij de werking van de kleine veegmachine wordt ook rekening gehouden met het milieu. De strooibreedte is namelijk instelbaar, zodat er geen zout wordt gestrooid op naastliggende groene zones. Volgens de leverancier zijn er op dit ogenblik nog maar een 5 tal machines in gebruik die ook uitgerust zijn met deze “winterdienst”.

Tijdens de vorige strenge winter, met veel sneeuwval, kregen we vele opmerkingen van de zwakke weggebruikers in het algemeen en van de fietsers in het bijzonder, dat de fietspaden niet bereidbaar waren. In het centrum werden toen arbeiders ingezet om de stoepen manueel sneeuwvrij te maken. Deze machine is volledig uitgerust om voortaan ook in zulke omstandigheden ingezet te worden.

Wij hopen op deze manier onze bevolking te kunnen blijven stimuleren om ook in de winter de fiets van stal te halen en een gezond tochtje te maken op de sneeuwvrije fietspaden.

Voor de fotoreportage van de testrit ga naar links “foto’s” (boven rechts).

Filip Moers

Schepen voor leefmilieu en stadswerkhuizen

30-12-2009