Perstekst

Galloways zorgen voor het beheer van het natuurgebied in Runkelen

Reeds in 2000 werd het natuurproject Runkelen op d’Hei officieel geopend.

De herinrichting van het gebied was gericht op natuurherstel door onder andere de (her)aanleg van drie veedrinkpoelen, het omvormen van een gekapte populierenaanplanting tot een inheems loofbos, het herstel van wei- en hooilanden, de aanleg van een hoogstamboomgaard en het aanleggen van kleine landschapselementen.

Het gebied is gelegen tegen de visvijvers (Heidemeren), zodat makkelijk een combinatie kan gemaakt worden van verschillende vormen van recreatie: vissen, wandelen en genieten van de natuur.

Ook voor de scholen is dit project een interessant gegeven, waar het de leerlingen mogelijk wordt gemaakt om ervaring met de natuur op te doen.

Om het beheer van dit project te optimaliseren, heeft de stad vorig jaar het beheer overgedragen aan Natuurpunt Beheer vzw.

Voor de begrazing worden Galloway-runderen ingezet.

Dankzij extensieve begrazing zullen allerhande variaties in de plantengroei ontstaan, die een erg gunstige invloed hebben op de soortenrijkdom van zowel fauna als flora.

Op zaterdag 11 juli 2009 wordt dit project (opnieuw) ingewandeld om iedereen de kans te geven van nabij kennis te maken met deze vriendelijke begrazers.

Om 14.00 vertrekt de wandeling aan café Den Haspel, Runkelen-Dorp, nadien wordt er een drankje aangeboden in de kantine van visvijvers de Heidemeren.