Klik op de foto voor groter formaat

Tijdens de kerstperiode worden de grote winkelstraten ondergedompeld in een heuse kerstsfeer en kan iedereen genieten van onze eigen ‘Truiense Kerstmarkt met ijspiste’, een initiatief van de Verenigde Handelaars, de vzw Trud’Or en de Sportdienst.

In 2006 startte het stadsbestuur met het initiatief om kerstdennen ter beschikking te stellen aan buurtcomités waardoor deze kerstsfeer zich verder uitstrekt dan enkel het centrum van Sint-Truiden.

Het initiatief kent zoveel succes dat er beslist werd ook dit jaar deze actie verder te zetten.

En het succes blijft!

Dit jaar zijn er 1.700 bomen uitgedeeld, verspreid over 60 straten en wijken. Bij een aantal buurt- en straatcomités gaan de inspanningen nog verder dan het plaatsen en versieren van kerstbomen. Zo worden op meerdere plaatsen prachtige kerststallen gebouwd. Een mooi voorbeeld hiervan is de hoek van de d’Oyestraat met Zepperen-Dorp ter hoogte van het oorlogsmonument te Zepperen. Enkele handige buurtbewoners van d’Oye hebben een prachtige kerststal in mekaar getimmerd waarin de door de plaatselijke kunstenaar, François Charlier, gemaakte heilige beelden onderdak gevonden hebben voor de koude eindejaarsnachten. Daarbij komt nog dat het buurtcomité in de flonkerende lichtjes van de kerstbomen samenkomt om elkaar het allerbeste  te wensen voor het nieuwe jaar.

Op de meeste plaatsen worden daarenboven nog randactiviteiten georganiseerd zoals een kerstdrink en -wandelingen, waarbij meestal gebruik gemaakt wordt van het subsidiereglement op het buurtactiveringswerk (125,00 EUR per initiatief).

Dankzij dit initiatief wordt de hele stad, maar vooral ook de deelgemeenten in een gezellige kerstsfeer gedompeld  en wordt  nog een extra stimulans gegeven aan de buurtwerking.

Filip Moers

11-12-2010