Deze week werd gestart met het kappen van de coniferen rondom de Sint-Martinuskerk van Groot-Gelmen.

Op de oude prenten van de dorpskern van Groot-Gelmen met het beschermd monument De Zwaan is ook de kerk een duidelijk herkenbaar gebouw en belangrijk oriëntatiepunt voor bezoekers. Door de jaren heen hebben de coniferen een dermate omvang en hoogte bereikt, dat de kerk nog amper zichtbaar was vanuit het dorp.

Het is de bedoeling om met veel bodembedekkers te werken. Laag blijvende struiken moeten dan weer de bestaande grafstenen afschermen. Een beperkt aantal nieuw te planten bomen zijn zodanig gekozen dat het ganse jaar door voldoende maar ook niet overdreven kleurschakeringen zullen ontstaan.

Naast het beschermd en prachtig gerestaureerd monument De Zwaan, is er onlangs in de directe buurt in het kader van LEVEND HOUTIG ERFGOED LIMBURG een nieuw beschermingsbesluit uitgevaardigd. Bij Ministerieel besluit van 5 juli 2010 is de gele kornoeljehaag, gelegen aan de overzijde van de kerk en De Zwaan, eveneens beschermd.

Een geschoren haag van gele kornoelje is een traditie in deze streek. Het geheel is ongeveer 40 meter lang en sluit de voortuin van een traditionele vierkantshoeve langs de straatzijde af

Eens de herinrichtingswerken in Groot-Gelmen, die nog dit jaar van start gaan, zullen uitgevoerd zijn, zullen deze 3 belangrijke kenmerken aan het Kataraktplein pas echt tot hun recht komen.

Filip Moers

schepen voor openbaar groen

22/01/2011