Op zaterdag 23 april 2011 gaat voor de negende maal het project ‘Jongerenpartnership’ van start.
De actie loopt tot eind oktober 2011.

Voor dit partnership, met jongeren van 15 tot en met 17 jaar, werd het grondgebied van Sint-Truiden ingedeeld in 26 locaties of probleemzones. Deze zones zijn die plaatsen, die veelvuldig ontsierd worden door zwerfvuil en ander vuil. Zowel het stadscentrum als de deelgemeenten zijn in de indeling opgenomen.

Voor de begeleiding van dit project zijn in eerste instantie de reinigingsdienst en de milieudienst verantwoordelijk. Voor onregelmatigheden zoals sluikstorten wordt eveneens een beroep gedaan op de milieupolitie.

Voor de financiering van het project is in het budget 2011 een bedrag van 10 655,00 EUR ingeschreven (voor de vergoeding en de verzekering van de jongeren).

Alle jongeren tussen 15 en 17 jaar werden via een persoonlijke brief uitgenodigd om hun kandidatuur in te dienen voor deelname aan dit project.
Positief aan dit initiatief is dat de geïnteresseerde jongeren samen met ons de uitdaging willen aangaan om van Sint-Truiden een propere stad te maken.

Praktisch?

Per locatie worden doorgaans 2 jongeren ingeschakeld die mekaar tweewekelijks aflossen.

De jongeren moeten ongeveer 4 uur per week besteden aan hun reinigingsopdracht.
Zij zullen een belangrijk steentje bijdragen aan het rein houden van onze stad.

Per week krijgen de jongeren een vergoeding van 7,11 EUR per uur. De geselecteerde jongeren ondertekenen een arbeidscontract en zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen.
De jongeren worden eveneens met de nodige hulpmiddelen en materialen uitgerust: handschoenen, veiligheidsvest, papierprikker en vuilniszakken.

Wekelijks wordt het vergaarde zwerfvuil op een centrale verzamelplaats door de stedelijke reinigingsdienst opgehaald. Op die manier is er ook een controle van de werkzaamheden van de jongeren mogelijk.

De jongeren hebben de plicht om zware onregelmatigheden of mistoestanden zoals sluikstorten aan de milieucel te melden. Deze dienst treedt dan zelfstandig of met bijstand van de milieupolitie op.
De eerste bedoeling van de jongeren is dus om op te ruimen en het openbaar gebied rein te houden. ‘Zware’ overtreders worden gemeld en worden individueel aangepakt door de bevoegde diensten.

Dit project wordt ook dit jaar weer enthousiast onthaald door de ouders want voor vele jongeren betekent dit initiatief een eerste stap in het arbeidsproces, waarbij de jongeren heel wat praktijkervaring opdoen. Bovendien leren ze verantwoordelijkheid dragen en brengen ze hun vrije tijd op een positieve manier door.

Dat het project zijn vruchten afwerpt, is in het verleden al duidelijk gebleken. Gedurende de periode waarin de jonge partners actief zijn, ligt onze Trudostad er properder bij. Het bestuur hoopt dan ook dat, door het herhalen van deze actie, de bevolking zal gesensibiliseerd worden en blijven om ook haar steentje bij te dragen tot een propere stad. Als onze jeugd zich zo inzet om Sint-Truiden netjes te houden, dan mag de rest van de Truienaren zeker niet achterblijven.

Het stadsbestuur hoopt dan ook dat de actie even succesrijk zal verlopen als de voorbije jaren en dat na het beëindigen van het project de stad even netjes zal blijven. Dan pas hebben we gescoord en zullen wij blijven scoren en zijn we goed op weg om ‘een propere stad’ te worden.

Filip Moers
schepen voor leefmilieu

Ludwig Vandenhove
burgemeester

Sint-Truiden, 19 april 2011