Vandaag wordt aan het stadsbestuur Sint-Truiden een onkruidbrander voor achter de tractor geleverd. De brander werd gemaakt door de firma Vanhoucke uit Moorslede.

Het betreft een brede brander die ingezet zal worden om op grote oppervlakten onkruid te bestrijden.

Het principe van de onkruidverbrander bestaat erin dat de cellen van de planten door de hitte openbarsten, waardoor de plant verdroogt. Meteen na het behandelen van het onkruid ziet men nog niets, maar na een paar dagen ziet men het kruid afsterven.

Schepen van leefmilieu en stadswerkhuizen Filip Moers:”de stad Sint-Truiden investeert al enkele jaren in alternatieve onkruidbestrijding. Dit omdat de wetgeving het gebruik van pesticiden op openbaar domein verbiedt vanaf 2014.

Zo heeft de stad al verschillende kleine branders aangekocht, maar voor de grote oppervlakten als de wegen op het park en de vesten, de Grote Markt en het Stationsplein zijn deze machines te arbeidsintensief. Daarom heeft het stadsbestuur verleden jaar beslist om een grote onkruidbrander van 2 meter breed aan te kopen, om deze grote oppervlakten onkruidvrij te houden. Met deze aankoop is en investering gemoeid van 17.000 euro” aldus Filip Moers.

Sedert enkele jaren wordt er een alternatieve onkruidbestrijding toegepast, dit met behulp van sociaal tewerkstelling. Nu wordt dit ook uitgebreid naar de eigen werking.

Zo zullen in de toekomst het park, de vesten, een deel van het Speelhof, de stationsparking, enkele oude kerkhoven en een aantal grote wegen op de andere begraafplaatsen pesticidenvrij onderhouden worden.

Investering bewaking opslagplaats

Gezien er jaarlijks meerdere keren ingebroken wordt in de opslagplaats aan de Rellestraat en er ook te pas en te onpas materiaal wordt afgehaald door aannemers voor en na sluitingstijd, is er nu door de firma Bormet van Nieuwerkerken een toegangscontrole en bewakingssysteem geïnstalleerd.

Dit bestaat uit een elektrische schuifpoort, slagboom en permanente camerabewaking.

De schuifpoort en slagbomen kunnen na de openingsuren op afstand bediend worden via een gsm-module indien dit echt nodig zou zijn.

13 mei 2011

Filip Moers

schepen voor leefmilieu en stadswerkhuizen