Saneringswerken

Uit ervaring is geweten dat nogal wat eigenaars van een stookolietank deze in de grond laten zitten, nadat de tank buiten gebruik werd gesteld.

Volgens schepen van milieu Filip Moers is het wettelijk verplicht om deze tank, die niet meer gebruikt wordt, te verwijderen of in geval van technische onhaalbaarheid deze tenminste te reinigen en op te vullen met een inert materiaal. Dit laatste wordt vaak niet uitgevoerd uit vrees voor hoge opruimingskosten.

“Zolang een dergelijke tank in de grond blijft zitten, blijft het risico op mogelijke (verdere) bodemverontreiniging bestaan. Het saneren van een bodemverontreiniging kan betekenen dat de eigenaar zeer diep in de portemonnee moet tasten en dit willen we voorkomen”, aldus schepen Filip Moers.

In 2007 werd, samen met de gemeente Nieuwerkerken, een actie gedaan waarbij een 100-tal ondergrondse stookolietanks werden verwijderd of gesaneerd door een gespecialiseerde firma.
Nu, bijna 5 jaar later, zijn opnieuw heel wat inwoners voor het verwarmen van hun woning overgeschakeld van mazout naar gas en krijgen we opnieuw de vraag om de actie te hernemen.

Het is de bedoeling om in het voorjaar 2012 opnieuw een dergelijk initiatief te nemen.
Ook nu nemen de stad Sint-Truiden en de Stedelijke Adviesraad voor Leefmilieu (STAL) het voortouw en zal naast de gemeente Nieuwerkerken ook de gemeente Gingelom participeren.
Door een dergelijke grootschalige sanering kunnen de kosten voor het transport, reiniging enz. gedrukt worden.

Alle geïnteresseerde inwoners van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken worden op een open milieuraad uitgenodigd. Deze infovergadering zal plaats vinden op dinsdag 20 december om  20.00 uur in het jeugdcentrum De Tochtgenoot, Trudobron 20 te Sint-Truiden.
Naast een afgevaardigde van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), die een toelichting zal geven over de wetgeving terzake, zullen ook enkele particulieren, die aan de vorige actie hebben deelgenomen, hun ervaringen komen overbrengen aan de aanwezige geïnteresseerden.

Bijkomende inlichtingen zijn verkrijgbaar bij het eerstelijnsloket milieu, administratief centrum (gelijkvloerse verdieping), Kazernestraat 13, tel. 011-70 15 31 of  info.milieu@sint-truiden.be