Werken Gelmen

Sp.a verantwoordelijke voor de regio Gelmen en schepen Filip Moers is niet te spreken over de gang van zaken in Groot-Gelmen naar aanleiding van de werken, die er onlangs gestart zijn.

Filip Moers: “Vooreerst worden de werken te weinig opgevolgd en laat men de zaken op zijn beloop. Het is normaal dat de aannemers de gemakkelijkste weg kiezen. Omwille van de werken zal het parkeren aan de handelszaken in het hartje van Groot-Gelmen moeilijker worden, maar mits wat inspanningen kan er toch een beetje tegemoetgekomen worden aan de vragen van de uitbaters. Al meer dan 2 maanden liggen er buizen op de parkeerstrook waar anders ruimte is voor het parkeren van een 10-tal wagens. Is er nu geen andere locatie om dit materiaal te stockeren? Ik ben ervan overtuigd dat als men de vraag gesteld had aan de eigenaar, dat deze ook hadden mogen geplaatst worden achter de omheining. Ook het puin dat uitgegraven werd voor de nutsvoorzieningen ligt al enkele weken op de parkeerplaatsen. Ook dit kan elders gebeuren maar nogmaals, als er voor een dergelijk groot project van om en bij de 3,4 miljoen EUR, waarvan het aandeel van de stad 1,3 miljoen EUR bedraagt, geen toezichter is aangeduid vanuit de stad, vraagt men om problemen.

Bovendien begrijp ik collega Pascal Vossius echt niet meer. Als schepen van openbare werken en ook van toerisme en plaatselijke economie is het voor mij onbegrijpelijk dat men deze werken laat starten midden in het topseizoen.“

“Sinds Katarakt is Groot-Gelmen een topper geworden voor het aantrekken van toeristen in de bloesemperiode. De duur van de werken wordt geschat op één jaar, maar gezien de omvang en de complexiteit van de werken mag men er van uit gaan dat de werken langer zullen duren. Hierdoor dreigt de plaatselijke horeca twee topseizoenen te verliezen.”, stelt Christian Devoet, uitbater van café Bij Voetje.

“Over deze werken is met de plaatselijke bevolking een eerste keer gecommuniceerd op het einde van vorige legislatuur, dus 2005. Het moet dan toch mogelijk zijn om de werken zo te plannen dat zelfs mits vertraging er slechts één topseizoen moet sneuvelen.”, laat een ontgoochelde Filip Moers weten.

“Ik ben verheugd om vast te stellen dat er een grote solidariteit onder de plaatselijke handelaars bestaat. Vooral de frituur die het vooral moet hebben van kortparkeerders, dreigt het grootste slachtoffer te worden. We hebben samen overleg gehad en er is een akkoord met de eigenaar van de hoeve naast restaurant De Zwaan om achter de zaak een tijdelijke parkeerstrook aan te leggen, zodat de klanten van De Zwaan daar terechtkunnen. Op die manier komt er meer ruimte vrij voor de klanten van de andere handelszaken, zijnde het Lelijk Eendje, frituur Op ‘t Dorp en café Bij Voetje.”, stelt Filip Moers.

“Ik zal dit voorstel op het college van burgemeester en schepenen voorleggen, ook de verkeerssignalisatie in de Bosstraat en/of Merelstraat dient hier mogelijk tijdelijk op aangepast te worden. Tevens zullen we duidelijk vragen dat de nodige instructies aan de aannemers worden gegeven zodat er zo weinig mogelijk parkeerplaatsen onnodig worden ingenomen. Ook zou het wenselijk zijn dat op het einde van elke werkweek de weg wordt geborsteld zodat de klanten in het weekend nog een terrasje kunnen doen zonder stof op hun bord of in hun glas te krijgen.”, aldus Filip Moers.

Sint-Truiden 5 april 2012