Samen op de foto

In de gloednieuwe boomgaard van het Speelhof zal vanaaf20 april 2012 heel wat te beleven zijn. Wie kent de belevingsboomgaard van ’t Speelhof al? Nooit van gehoord? Of wel van gehoord, maar nooit gezien? Dan is er goed nieuws! Vorige vrijdag werd de belevingsboomgaard officieel ingehuldigd door kinderen van de plaatselijke basisscholen.

In samenwerking met de Stad Sint-Truiden heeft het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een belevingsboomgaard ontwikkeld in ’t Speelhof. Maar om een boomgaard te beleven, moeten er ook fruitbomen zijn. Aan de rand van het domein lag een akker van 3,8 hectare.  Deze is eigendom van de stad Sint-Truiden en werd afgelopen jaar aangeplant met 126 typische hoogstambomen. Het regionaal landschap toverde, samen met de stad Sint-Truiden, de hoogstamboomgaarden om tot avontuurlijke en leerrijke belevingsboomgaarden.

“Je kan wandelen door de hoogstamboomgaarden en je kennis testen over fruit, op zoek gaan naar de steenuil en de torenvalk of het onderwaterleven onderzoeken in de poel op het domein. Maar er is nog meer! Verspreid over de boomgaarden tref je allerlei fruitweetjes aan, kom je boompaspoorten tegen met naamvermelding, de specifieke fruitkenmerken en hun gebruik. Er hangen nestkastjes voor de steenuil en de eikelmuis. Kinderen kunnen via een houten plukconstructie fruit plukken of klimmen op de weipalenconstructie terwijl de ouders een oogje in het zuil houden vanuit de picknickplaats” alsdus schepen van milieu en natuur Filip Moers.

De belevingsboomgaard is bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren ontstaan vanuit de idee om de hoogstamboomgaard spelenderwijs écht te beleven. Een locatie waar alle kinderen in de natuur kunnen ravotten en waar hoogstambomen altijd al belangrijke landschapselementen geweest zijn. De idee om een boomgaard in te richten als een belevingsboomgaard werd enthousiast onthaald door de stad Sint-Truiden. Bezoekers kunnen er hun eigen fruit plukken en proeven. We willen zowel toeristen, gezinnen met kinderen als jeugdverenigingen laten kennis maken met de ecologische waarde van zo’n hoogstamboomgaard.

“De belevingsboomgaard opende vrijdag 20 april om 10.00  uur. Alle kinderen kregen die dag een gratis folder en een streekdrankje. Er waren heel wat activiteiten te beleven  en de schoolkinderen zorgden voor een sfeervolle dag” aldus burgemeester Ludwig Vandenhove