burchtsite

De burchtsite met de ruïne van de 11-de eeuwse mottoren wordt weldra onder handen genomen. De schepen van natuur en openbaar groen, Filip Moers, heeft het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren onder de arm genomen om gezamenlijk een landschapsherstelplan uit te werken. De bedoeling is om de achterstallige groenwerken rond de burchttoren aan te pakken.

Op donderdag 26 januari werd een plaatsbezoek gebracht samen met de verantwoordelijke van het Agentschap Bos en Natuur. “Wat betreft de landschapswerken hebben we beslist om in opeenvolgende fases te werken, waarbij de meest prioritaire werkzaamheden naar veiligheid en bescherming  van de motheuvel toe, eerst worden aangepakt. De eerste werken omvatten het achterstallig hakhoutbeheer aan de motheuvel, het talud en de bedding. Op de motheuvel dient er hakhoutbeheer uitgevoerd te worden. Alle dikke bomen dienen ook verwijderd te worden. Op het talud worden enkel de populieren en de esdoorns gekapt, het behoud van de dikke essen is hier wel wenselijk. Op de bedding langs de gracht wordt een strook volledig vrij gemaakt. Na de kapwerken wordt het talud opnieuw voorzien van lage struiken. Voor deze werken werd door het Agentschap Natuur en Bos de  machtiging reeds verleend”, aldus schepen Filip Moers.

Vooraleer de werken starten worden de inwoners van Brustem en andere geïnteresseerden uitgenodigd om samen met de verantwoordelijke van het Regionaal Landschap en Voeren een bezoek te brengen aan de site waarbij de nodige uitleg over de werken zullen worden gegeven.

Als deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, gaan we een tweede dossier opstarten met de bedoeling de ringgracht op te kuisen en uit te baggeren.