Een kerkhof met veel groen!

Op de gemeenteraad van maandag 21 mei werd het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)  “Acute ruimtelijke knelpunten” voorgelegd  ter voorlopige aanvaarding. Dit betekent dat dit voorstel voor een periode van 2 maanden in openbaar onderzoek zou gaan zodat de inwoners opmerkingen kunnen geven. Om iedereen grondig te kunnen informeren is er ook telkens een infovergadering voorzien. Als uit dit openbaar onderzoek zou blijken dat er echt grote problemen zijn, kan dit plan worden bijgestuurd. Dat is de gebruikelijke werkwijze!

Wat CD&V met steun van Open VLD nu doen is echt ongebruikelijk en zelfs onverantwoord. De opmaak van dergelijke plannen kosten handenvol geld. Men wacht zelfs niet op de resultaten van het openbaar onderzoek maar holt dit plan al op voorhand uit. Een duidelijk bewijs van gebrek aan visie en slagkracht!

Onderdeel “begraafplaaten”

Belangrijk onderdeel van dit plan zijn de uitbreidingen van heel wat kerkhoven, zoals te Zepperen, Velm, Ordingen enz…

Aan het kerkhof van Brustem zijn geen uitbreidingsmogelijkheden en werd al jaren geleden gestart met een onderzoek naar een nieuwe locatie.

Tijdens de legislatuur1988-1994 met wijlen schepen Guido Feytons (CVP) werd er al vastgesteld dat de begraafplaats van Brustem op termijn onvoldoende begravingsmogelijkheden zou hebben.

Samen met wijlen schepen Feytons (CVP) en wijlen schepen Spiritus (PVV) werden een aantal locaties bezocht als mogelijke uitbreiding of voor de inrichting van een nieuwe begraafplaats. In afwachting van een nieuwe locatie en de inrichting van een nieuw kerkhof, werd op 5.12.1997  besloten om een aantal graven op te ruimen en zodoende een aantal “nieuwe” plaatsen voor graven of kelders vrij te maken.

Volgende locaties werden sinds 1990 tot 2010 bezocht maar waren niet geschikt gevonden  o.a wegens hypothekeren van uitbreidingsmogelijkheden van gevestigde diensten (VDAB), strijdigheid met de planologische bestemming (landbouwgebied) of negatief advies van het toenmalig Monumenten en Landschappen (Burcht).

  1. Vliegveldlaan : perceel 4 f en 4 e; (locatie naast de VDAB, Vliegveldlaan);
  2. Tomstraat : perceel 165 b (pipelveldje);
  3. Boven den Hogen weg : perceel 85 p;
  4. Ordingen veld : perceel 76 c;
  5. Hemelrijk : perceel 335 a;
  6. Hemelrijk : perceel 336 s;
  7. Burcht, hof van de pastorij : sectie A perceel 333 e (geen toelating M & L); (omgeving van burcht -huidige speeltuin);
  8. Kapelhof : perceel 1228, 210 a, 1229, 208 c en 209 b;

Het plaatsgebrek werd herhaaldelijk geagendeerd voor de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen en in  2010 werd een nieuwe locatie tussen de Lenaertsstraat en de Tomstraat voorgesteld door een studiebureau Omgeving. Dit bureau begeleidt de stad Sint-Truiden met de opmaak van het gemeentelijk structuurplan en de  opmaak van diverse ruimtelijke uitvoeringsplannen.   Deze locatie werd meermaals voorgesteld op het schepencollege en werd ook met unaniem akkoord opgenomen in dit RUP.

Om een ernstig ruimtelijk beleid te voeren, moet er ook moed aan de dag gelegd worden. Dergelijke beslissingen doorvoeren, kan niet zonder onteigeningen. Telkens toegeven aan dienstbetoon (zoals dit de laatst tijd schering en inslag is zoals ook in het RUP Reca-strip dat ook werd afgevoerd omdat enkele eigenaars niet tevreden waren omdat ze zouden onteigend worden) betekent ook geen besluitvorming waardoor geen ernstig beleid kan gevoerd worden.

De argumentatie van de CD&V op de gemeenteraad, gesteund door de Open VLD (en Roland Duchatelet, de bevoegde schepen van dit ruimtelijk uitvoeringsplan)  dat er nog minstens 10 à 15 jaar kan begraven worden op het huidig kerkhof in Brustem is niet correct. Er werd door de jaren heen al meermaals begraven op dezelfde plaatsen waardoor de grond niet meer stabiel is. Niet alleen voor de grafdelvers is dit een gevaar, ook de naastliggende grafstenen zullen verschuiven en verzakken met schade tot gevolg.

De realisatie van een modern kerkhof met veel groen en mooi meubilair met een parkachtig karakter, kan ongetwijfeld een meerwaarde betekenen, ook in een woongebied. Een openbaar onderzoek en een infovergadering zijn juist instrumenten om dergelijke voorstellen uitvoerig toe te lichten aan de bevolking en te kijken hoe men hier tegenover staat.

De houding van de CD&V en Open VLD kan verstrekkende gevolgen hebben. Laat één zaak duidelijk zijn, wij als sp.a fractie en Filip Moers (sp.a)  als verantwoordelijke schepen van begraafplaatsen hebben onze verantwoordelijkheid opgenomen. Als  op een bepaald ogenblik de inwoners van Brustem niet meer kunnen begraven worden in hun dorp, zal de sp.a daar niet voor verantwoordelijk kunnen gesteld worden.

Filip Moers

Schepen voor begraafplaatsen

Ludwig Vandenhove

Burgemeester